Etusivu>Ajankohtaista>Varhaiskasvatuspalveluiden yt-neuvottelut päättyivät Rovaniemellä
Rovaniemi tiedottaa

Varhaiskasvatuspalveluiden yt-neuvottelut päättyivät Rovaniemellä

20.4.2020 13:00

Rovaniemen kaupunki on neuvotellut henkilöstön edustajien kanssa varhaiskasvatuspalvelujen henkilöstön lomauttamiseksi ajalla 20.5.-31.7.2020. Neuvottelut ovat nyt päättyneet, ja niiden tuloksena kaupungin suunnitelma lomautusten toteuttamiseksi on täsmentynyt siten, että vakituinen henkilöstö lomautetaan viiden päivän jaksoissa.

Siirtämällä lomautusuhan alaista henkilöstöä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin ja toteuttamalla kesäajan sijaistukset vakituisella henkilöstöllä lomautustarvetta on saatu vähennettyä olennaisesti. Yhteensä 215 määräaikaisen työntekijän työsuhde päättyy heidän työsopimustensa mukaisesti 31.5. Normaalitilanteessa osa määräaikaisesta henkilöstöstä olisi työllistynyt myös kesän ajaksi. Toisaalta koronatilanteen vuoksi toimintoja ei voida keskittää vastaavasti kuin normaalioloissa, mikä lisää henkilöstön käytön tarvetta.

– Kaupunki tekee työnantajana työn vähentymisestä johtuvat välttämättömät toimet henkilöstön käytön sopeuttamiseksi. Vastuullisena työnantajana toteutamme lomautukset henkilöstön huomioiden. On kuitenkin valitettavaa, että kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa lomautusilmoitusajat ovat erittäin pitkät yksityiseen sektoriin verrattuna, mikä rajoittaa sopeutusmahdollisuuksia, toimialajohtaja Antti Lassila toteaa.

– Lomautus on yksin työnantajan tekemä toimenpide. Ammattijärjestöt eivät missään vaiheessa neuvotteluja hyväksyneet lomautusesitystä. Valtioneuvoston päätöksen mukaan työttömyysturvan 5 päivän omavastuuaika on määräaikaisesti poistettu 6.7.2020 saakka. Tämä tulee myös Rovaniemen kaupungin työnantajana huomioida lomautuksien toimeenpanemisessa, että yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus toteutuvat, toteaa pääluottamusmies Marko Bohm Rovaniemen kaupungin henkilöstöedustajien puolesta.

Lomautusilmoituksia annetaan henkilöstölle 20.4. alkaen noudattaen KVTES:n mukaista kuukauden lomautusilmoitusaikaa.