Etusivu>Ajankohtaista>Varhaiskasvatuksen koronarajoituksia puretaan 14.5. alkaen
Rovaniemi tiedottaa

Varhaiskasvatuksen koronarajoituksia puretaan 14.5. alkaen

4.5.2020 10:00

Hallitus päätti neuvottelussaan 29. huhtikuuta purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta. Takaisin lähiopetukseen siirrytään 14. toukokuuta alkaen hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien. Rovaniemen varhaiskasvatuksessa alamme varautumaan henkilöstö- ja muin järjestelyin varhaiskasvatuksen toteuttamiseen rajoitusten purkamisen jälkeen.

Tämän viikon aikana kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakkaille soitetaan lapsen varhaiskasvatusyksiköstä. Puhelinkeskustelussa jutellaan perheen tämän hetken tilanteesta ja tarkistetaan lasten läsnäolo päiväkodissa touko-syyskuussa. Samalla tarkistetaan perheen ilmoittamat maksualennuspoissaolomerkinnät (K=Koronapoissoloa käytetään 13.5. saakka. Ennalta ilmoitetut E=maksuton lomapoissaolo -merkinnät käytössä 30.9. saakka). Perhe voi valmistautua puheluun tarkistamalla lapsen mahdolliset poissaolot varhaiskasvatuksesta. Päiväkodit tullaan pääsääntöisesti pitämään kesäajalla auki ja päiväkotien yhdistämisiä vältetään.

Varhaiskasvatuksen palveluseteliyksiköt kartoittavat kesän poissa-/läsnäoloja omien käytäntöjensä mukaisesti. Maksuttomat Korona-poissaolot ovat käytössä 13.5. saakka.

Sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa noudatamme rajoitteiden poistamisessa, toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa 29.4. julkaistua terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille (linkki tiedotteeseen tämän viestin alaosassa). Myös aluehallintovirasto ohjeistaa tämän viikon aikana varhaiskasvatuksen turvallisesta ja hallitusta järjestämisestä. 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeessa on myös kotiväkeä koskettavia ohjeita ja lisätietolinkkejä. Tässä muutama poiminta:

  • Kouluun ja varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana. Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen liittyviä oireita. Oireiden kuvaukset löytyvät THL:n ja OKM:n tiedotteen linkistä.
  • Riskiryhmiin kuuluvat lapset: Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Lista riskiryhmistä löytyy THL:n ja OKM:n tiedotteen linkistä.
  • Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja.

Yhteisiä ohjeita noudattamalla voimme yhdessä vähentää tartuntariskiä.

Tärkeitä lisätietolinkkejä:

-Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana, Julkaistu 29.4.2020 https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/THL+OKM+ohje+kouluihin+290420.pdf

-Valtioneuvoston 29.4.2020 julkaisema tiedote “Hallitus päätti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteiden purkamisesta” https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-varhaiskasvatuksen-ja-perusopetuksen-rajoitteiden-purkamisesta