Etusivu>Ajankohtaista>THL: Koronavirustapauksiin varauduttu ja toimintamallit olemassa - perushygienia tärkeää
Rovaniemi tiedottaa

THL: Koronavirustapauksiin varauduttu ja toimintamallit olemassa - perushygienia tärkeää

30.1.2020 6:00

Matkailijalla on todettu Wuhan-koronavirustartunta Lapin keskussairaalassa. Hän on tällä hetkellä eristyksessä. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu tapaus Suomessa. Keskussairaalassa eristyshoidossa oleva 32-vuotias koronaviruspotilas saapui Wuhanista 23.1. Helsingin kautta Saariselälle. 

 "Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua", sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen hoitamista yhdessä THL:n kanssa.

"Suomessa on varauduttu mahdollisiin tapauksiin. Terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit olemassa. Sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa", sanoo Salminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen kuin myös keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas rauhoittelevat kansalaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kiinan ulkopuolella Euroopassa todetut seitsemän Wuhanin koronatartuntatapausta eivät ole aiheuttaneet lisätartuntoja. Suomessa ei ole huolta tämän yhden tartuntatapauksen johdosta. 

Infektiolääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä kehottaa kansalaisia suojautumaan flunssalta ja kausi-influenssalta tehostamalla käsien pesua, yskimällä hihaan ja aivastamalla kertakäyttöiseen nenäliinaan. Broas muistuttaa edelleen influenssarokotteen merkityksestä influenssan torjunnassa.

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivulle: 

 Ajankohtaista - Wuhanin koronavirus

Usein kysyttä koronaviruksesta

Tietoa myös Lapin keskussairaalan verkkossivuilta