Etusivu>Ajankohtaista>Kurtturuusun poistaminen Rovaniemen puistoista ja liikennealueilta alkaa
Rovaniemi tiedottaa

Kurtturuusun poistaminen Rovaniemen puistoista ja liikennealueilta alkaa

6.5.2020 9:30

Kevään Kurtturuusun oksia KonttisenpuistonalueellaKurtturuusun oksistoa Konttisenpuiston edustalla
Rovaniemen kaupunki aloittaa kurtturuusun poistamisen kaupungin puistoista ja liikennealueilta.

Vieraslajilaki (1709/2015) velvoittaa hävittämään kansallisesti merkittävät haitalliset vieraslajit ja kieltää kasvattamasta niitä kesäkuun alusta 2022 alkaen. Puna- ja valkokukkaiset kurtturuusut (Rosa rugosa ja Rosa rugosa f. alba) ovat tällaisia lajeja. Rovaniemen kaupungin viheralueilla kurtturuusuja kasvaa n. 2400 neliömetrin alalla.

Teknisten palveluiden yhdyskuntatekniikan yksikkö on suunnitellut poiston toteutettavaksi kesäkausina 2020 ja 2021. Työn toteuttaa puistojen kunnossapitourakoitsija Alltime Oy.

Ruusujen oksisto leikataan pois ja niissä kohteissa, missä se on mahdollista, kasvualusta juurineen kaivetaan pois. Tilalle istutetaan korvaavia pensaslajeja tai alueelle perustetaan nurmikko.

Hankalimmat poistokohteet ovat liikennealueilla, joissa maakaapelit ja puiden juuret estävät ruusun juurien ylöskaivamisen ja toistuvat torjuntatyöt aiheuttaisivat liikennehaittoja. Tällainen katuosuus on erimerkiksi Toripuistikko. Näissä kohteissa pintamaata poistetaan mahdollisuuksien mukaan ja tilalle kylvetään nurmikko. Kohteissa voidaan joutua käyttämään myös torjunta-aineita. Poistomenetelmä valitaan kohteen luonteen ja työturvallisuusnäkökohtien mukaisesti.

Koska kurtturuusu leviää sitkeästi pienistäkin juurenpalasista sekä maassa olevista siemenistä, jälkitorjuntaa joudutaan tekemään vielä useiden kesäkausien aikana puistojen hoitotöiden yhteydessä.