Etusivu>Ajankohtaista>Ikäihmisten palveluiden palvelusetelin käyttö laajenee Rovaniemellä
Rovaniemi tiedottaa

Ikäihmisten palveluiden palvelusetelin käyttö laajenee Rovaniemellä

7.11.2019 8:24

Rovaniemen kaupungilla on ikäihmisten palveluissa käytössä palveluseteli omaishoidon vapaiden järjestämisessä, kotihoidossa, tuetussa asumisessa sekä palveluasumisessa. Nykyinen Palveluseteli-sääntökirja (vuodelta 2017) korvataan uudella sääntökirjalla, joka on hyväksytty Perusturvalautakunnassa 30.10.2019. Uusi Sääntökirja on voimassa 1.1.2020 alkaen. Sääntökirjassa Rovaniemen kaupunki on määrittänyt palveluseteleillä hankittavien palvelujen tuottamisehdot, joita palvelusetelituottajan edellytetään noudattavan.
 
Uutta tulevassa palveluseteli-mallissa on:

  • Tehostetun palveluasumisen palveluseteli
  • Kotihoidon ja omaishoidon palvelusetelin arvoa korotetaan
  • Tuettu asuminen muutetaan kotihoito asumisyksikössä palveluseteliksi

Asumispalveluiden ostopalveluissa järjestämistavan muutos

Rovaniemen ikäihmisten asumispalveluissa on tällä hetkellä noin 500 asiakasta, joista noin 370 on yksityisissä hoitokodeissa. Rovaniemen kaupungin ja yksityisten asumispalveluiden tuottajien välillä on voimassa vuonna 2015 palveluntuottajien kanssa solmitut puitehankintasopimukset, jotka päättyvät 31.12.2019.

Tarkoituksena on korvata ikäihmisten asumispalveluiden (palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen) ostopalveluiden puitesopimusmenettely palveluseteli-mallilla 1.1.2020 alkaen. 

Tavoitteena järjestämistavan muutoksessa on parantaa asiakkaan asemaa. Asiakkaan valinnanvapaus korostuu sekä asiakkailta perittävien maksujen käytänteet yhtenäistetään, mikä lisää tasavertaista kohtelua.

Asumispalveluiden ostopalveluissa tällä hetkellä asuvalle  tarjotaan automaattisesti palveluseteliä, jolla hän voi jatkaa asumista nykyisessä asumispaikassaan. 

Ensisijaisesti uudet asumispalveluihin hakeutuvat, myönteisen päätöksen saavat (SAS-päätös) ikäihmiset sijoitetaan kaupungin omiin asumisyksiköihin. Mikäli paikkoja ei ole vapaana, tarjotaan asiakkaalle palveluseteliä. 

Kotihoidon ja omaishoidon palvelusetelin arvon korotus

Kotihoidon ja omaishoidon vapaiden järjestämiseen tarkoitettua palvelusetelin arvoa korotetaan,  jolloin palveluseteli on todellinen vaihtoehto kaupungin oman toiminnan rinnalla. Kotihoidon myöntämisen perusteet pysyvät ennallaan. 

Kotihoito asumisyksikössä 

Kotihoito asumisyksikössä tarkoittaa asumista jossain palvelutalossa tai hoitokodissa, johon on muutettu oma-aloitteisesti asumaan vuokralle. Palveluntarve on vielä kotihoidon tasoista ja myöntämisen perusteet ovat samat kuin kotihoidossa. Aiemmin käytössä ollut tuetun asumisen palveluseteli -malli muutetaan kotihoito asumisyksikössä -malliksi, jolloin eri tuntiluokat (I-IV) eivät ole enää käytössä, vaan maksu määräytyy tuntiperusteisesti. 

Palvelutuottajat ovat päässeet kommentoimaan valmistelussa olevaa palvelusetelin sääntökirjaa ja myös vanhusneuvosto on antanut lausuntonsa valmistelun tueksi. Kuntalaisille on järjestetty aiheesta keskustelutilaisuus 23.9.2019 Revontulikeskuksen Olkkarissa.

Tarkemmat kuvaukset ja palvelusetelien arvot löytyvät Palvelusetelin sääntökirjasta, joka on nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.