Etusivu>Ajankohtaista>Arktikumin tulvasuojaus alkaa – rannan kävelyreitti suljetaan 6.5.
Rovaniemi tiedottaa

Arktikumin tulvasuojaus alkaa – rannan kävelyreitti suljetaan 6.5.

5.5.2020 11:30

Ounasjoen tulvaa Arktikumin ympäristössäKuva Arktikumista vuoden 2018 tulvan aikana.

Arktikumin rakennuksen tulvasuojauksen käytännön valmistelut on aloitettu maanantaina 4.5.2020. Rovaniemelle odotetaan vahinkorajan ylittävää tulvaa touko-kesäkuun vaihteessa, minkä vuoksi myös Arktikum suojataan aiempia vuosia järeämmin.

Arktikumin eteen rakennetaan hieman yli metrin korkuinen, tilapäinen tulvavalli. Lisäksi Rovaniemen maamerkkinäkin tunnettu kaareva lasiseinä muovitetaan ja tarkistetaan rakennuksen vesihuoltoon liittyvät seikat, kuten salaojien toimivuus.

– Arktikumin tulvasuojaussuunnitelmat on juuri saatu päivitettyä ja varaudumme niin tämän kevään tulvaan kuin tulevien vuosienkin varalta. Olemme perustaneet monitoimijaisen työryhmän, jonka tehtävänä on koordinoida eri toimijoiden välistä yhteistyötä suojautumiseen liittyen, kertoo kiinteistön suojaamisesta vastaavan kiinteistöyhtiö Arctic Centren toimitusjohtaja Tarja Väihkönen.

 

Rannan kävelyreitti suljetaan kävelijöiltä 6.5. alkaen

Suojaustoimenpiteet katkaisevat kävelyreitin Arktikumin rannan läpi 6.5. alkaen. Käytännössä kevyen liikenteen läpikulku Arktikumin puistosta Lainaanrantaan estyy toistaiseksi. Tarkempi työmaa-alue on merkitty alla olevaan karttakuvaan.

Tulvavallin työmaa_alue Arktikum.jpg

Tilapäinen tulvavalli puretaan heti kun tulvatilanne sen sallii. Vallin purkamisen jälkeen ulkoilureitti on taas kaupunkilaisten käytössä. Ennusteiden mukaan tulvahuippu kohdistuu toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.

– Käytämme tulvaennusteissa apuna ympäristöhallinnon laatimia tulvaennusteita, joita on saatavilla eri pituisina ennusteina ja suunnitelmia tarkennetaan koko ajan tiedon tarkentuessa. Varautuminen tehdään kuitenkin tämän hetken ennustetun maksimihuipun mukaisesti, jonka lisäksi huomioimme suojauksessa mahdollisen veden aaltoilun sekä jäiden pakkautumisen, kertoo tulvasuojautumissuunnitelman laatineen Pohjois-Suomen Betoni- ja Maalaboratorio Oy:n Niko Lahdenperä.

Maakuntamuseo suojaa arkistonsa ja valmistautuu evakuoimaan kokoelmansa

Myös Lapin maakuntamuseo on varautunut suojaamaan mahdollisesti tulvan vuoksi vahingoittuvat kokoelmansa ja arkistonsa. Aineistojen suojaamiseen liittyvät suunnitelmat on päivitetty ja kartoitettu mahdolliset ulkopuoliset tilat, joihin kokoelmat voidaan evakuoida.

Evakuointien suunnittelun ja toteutuksen vuoksi maakuntamuseon työntekijät palaavat työhönsä heti. Osa työntekijöistä on ollut poikkeusolojen aikana uudelleen sijoitettuna Rovaniemi-avussa tai heidän työnsä ovat keskeytyneet.

– Työtä on paljon. Alamme pakata ja listata ensimmäisen kerroksen evakuoitavia aineistoja ja suunnitella tarkemmin myös perusnäyttelyn evakuointia, kuten Rovaniemen pienoismalleja, kertoo va. museonjohtaja Hanna Kyläniemi.

– Kyseessä on mittaamattomat arvokkaat kokoelmat, jotka täytyy varautua suojaamaan, korostaa Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palveluiden päällikkö Merja Tervo.

Arktikumissa toimii kaupungin organisaatioon kuuluvan Lapin maakuntamuseon lisäksi Lapin Yliopiston Arktinen keskus. Kiinteistön suojaamisesta vastaa kiinteistöyhtiö Arctic Centre Oy.

Tiedostot