• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Terveys
Ajankohtaista

Juomavesi on keitettävä Siikakämän alueella 

30.10.2019 otetuissa raakavesinäytteissä on Siikakämän alueen juomavedestä löydetty Escherichia coli -bakteereita. Tämän bakteerin esiintyminen vedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta. Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita.

1.-8.11.2019 otetuissa raakavesinäytteissä on edelleen havaittu Escherichia coli -bakteeria, joten 11.11.2019 aloitetaan verkoston ja vedenottamon desinfiointi. Vedessä voi esiintyä kloorin hajua ja makua, mutta vesi on edlleen käyttökelpoista. Desinfioinnista huolimatta:

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5–10 minuuttia.

Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti. Veden käyttöohjeet on annettu erillisessä liitteessä. 

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Uusi tiedote annetaan keskiviikkona 13.11.2019. Tiedote on luettavissa vesilaitoksen verkkosivuilta (www.neve.fi). 

Lisätietoja:

Virka-aikana:                                                                                                                                                   Jarkko Virta, Napapiirin Vesi Oy, vesienkäsittelypäällikkö 040 518 7282                                                   Juha Harrinkoski, Napapiirin Vesi Oy, vesihuoltoasiantuntija 040 826 7658                                             Anna-Maija Seppänen, Rovaniemen kaupunki, Terveystarkastaja 040 821 270

Virka-ajan ulkopuolella:                                                                                                                       Napapiirin Vesi Oy päivystäjä 016 331 6543

 

Rovaniemi 11.11.2019

Jarkko Virta                                       Anna-Maija Seppänen                                                                             Vesienkäsittelypäällikkö                     Terveystarkastaja 

                                            

TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET SAASTUMISEN AIKANA

 • Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.
 • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
 • Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.
 • Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.
 • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
 • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä.

--------------------------------------------------------------------

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Ruokavirasto: Listeria-bakteerin (Listeria monocytogenes) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen. 

Ihminen saa listerioositartunnan tavallisesti elintarvikkeista, kuten huonosti kypsennetystä lihasta ja kalasta, huonosti pestyistä vihanneksista ja juureksista. Pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita tulisi välttää.
Riskiryhmille tauti on vaarallinen. Listerioosin riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet, raskaana olevat ja vastuskyvyltään heikentyneet henkilöt.

Listeriaa ei huomaa aistinvaraisesti

Listeriabakteeri ei vaikuta aistinvaraiseen laatuun. Täysin syömäkelpoiselta vaikuttavassa tuotteessa voi olla korkeakin pitoisuus listeriabakteereita.

Elintarvikkeiden säilytys jääkaappilämpötilassa ei täysin estä listerian lisääntymistä. Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa. Kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita tulee säilyttää 0 - 3 asteen lämpötilassa. Listeria säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja, jopa vuosia. Riskiryhmien tulisi välttää kokonaan kyseisten tuotteiden syömistä, sillä riskiryhmiin kuuluville henkilöille pienikin määrä listeriaa voi aiheuttaa vakavan taudin. Liian lämpimässä jääkaapissa ja pitkään säilytettynä listeria-pitoisuudet voivat nousta eikä tuotteita kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Lue lisää: Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa (Ruokavirasto 17.9.2019)

Ulkomyynnin sesonki parhaimmillaan - Tutustu uuteen ohjeeseen!

Ruokavirasto on julkaissut ohjeen kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyyntiin. Ohje koskee tuotteiden myyntiä toreilla, kauppojen edustoilla, kauppakeskuksissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti -ohje (Ruokavirasto)

Ilmoita havaintosi kuolleesta eläimestä

Ruokavirasto tutkii Oulun toimipaikassa luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta kaikkialta Suomesta. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

Lisätietoja: Ruokaviraston sivulta sekä uudesta ohjeesta luonnossa liikkujalleIlmoita kuolleista ja sairaista luonnonvaraisista eläimistä sekä lähetä niitä tutkittavaksi (pdf)


Kesäterveys (THL)

THL on koonnut verkkopalveluunsa monipuolisen Kesäterveys -tietopaketin antamaan vastauksia yleisimpiin mieltä askarruttaviin kesäkysymyksiin (mm. aurinko ja vesi, ruoka ja juoma).

kesäterveys_ppääkuva.jpg


Koirankakat roskiin – ei kaduille!

Suljetut koirankakkapussit voi laittaa yleisiin roska-astioihin. Esimerkiksi Rovaniemen keskusta-alueella on yli kolmekymmentä koiranjätöspussiautomaattia ja yli 220 yleistä roska-astiaa, joihin voi laittaa koirien jätöspusseja.

Pientalojen omistajat voivat myös antaa ohikulkeville koiranulkoiluttajille luvan pudottaa koirankakkapussiin noukitut pökäleet pientalonsa ulkoroskikseen merkitsemällä roskiksen Koirankakkaroskis-tarralla. Näin saadaan lisää enemmän roska-astioita tähän tarkoitukseen.

Tarran voi tilata osoitteesta www.koirankakkaroskis.fi koirankakkaroskis.gif
Rovaniemellä tarroja saa myös Rovaniemen kaupungintalon Osviitta-palvelupisteestä.
HUOM! Tarrat on tarkoitettu pientalojen omassa omistuksessa oleviin roskiksiin. Taloyhtiöiden jäteastioihin tarrat voi liimata vain taloyhtiön hallituksen luvalla.

Järjestyslain 27.6.2003/612 14 § mukaan koiran omistajan on huolehdittava siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.


Salmonellatodistus

Uusi tartuntatautilaki (1227/2016) on korvannut 1.3.2017 alkaen aiemman tartuntatautilain. Vaatimukset elintarviketyöntekijöiden salmonellatodistuksista ovat uuden lain myötä muuttuneet. Uuden lain mukaan työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara (tartuntatautilain 56 §). Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta. Tarkoitettuja työtehtäviä ovat elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävä, jossa käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita, tai maidon tuotantotilalle muissa maidonkäsittelytehtävissä kuin lypsytyössä, jos tila toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida. Selvitys on vaadittava ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana on perusteltu syy epäillä, että työntekijä on salmonellabakteerin kantaja.
Lisätietoja: THL/ Uusi tartuntatautilaki 1.3.2017 alkaen - muutoksia aiempaan/ Terveystarkastukset ja poissaolosta päättäminen
Tupakkalaki tiukentui, uusi laki voimaan 15.8.2016.
Lisätietoja:
STM Tiedote 102/2016

Paikallisruoka, lähiruoka, luomu, elintarvikeyritykset...
Valtakunnallinen tiedonvälityshanke Aitoja makuja II:    
aitojamakuja.fi
Askelmerkit suoramyynnin ja/tai pienimuotoisen elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen

Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion ja Kolarin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen valvontayksikön nimi muuttui Rovakaaren Ympäristöterveydenhuolloksi ympäristölautakunnan päätöksellä 26. 6. 2013.

Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion ja Kolarin yhteistoiminta

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta on aloitettu Ranuan ja Rovaniemen kuntien välillä  1.1.2008.  Yhteistoiminta-alue on laajentunut 1.1.2011 alkaen käsittämään Pellon ja Ylitornion kunnat. Vuoden 2013 alusta yhteistoiminta-alueeseen kuuluu myös Kolarin kunta.  1.1.2013 alkaen Rovaniemen ympäristölautakunta vastaa Ranuan, Pellon , Ylitornion ja Kolarin kuntien ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvista tehtävistä. Edellä mainittujen kuntien viranhaltijat, eläinlääkärit ja terveystarkastajat ovat siirtyneet  Rovaniemen kaupungin viranhaltijoiksi.

 

 Toimipisteet  
 Eläinlääkärit:    Ounasvaarantie 15, 96400 Rovaniemi
   Tuomaantie 1 K, 97700 Ranua
   Hellandintie 10, 95700 Pello
   Alkkulanraitti 70, 95600 Ylitornio
   Pellikantie 28, 95900 Kolari
   

 Terveystarkastajat, valvontaeläinlääkäri ja
  Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon toimisto:

Rantavitikantie 33 B-porras, 96300 Rovaniemi