Opiskelu ulkomailla

Ulkomailla opiskelu voi olla elämäsi hienoimpia kokemuksia, jos olet kiinnostunut kansainvälisyydestä ja tahdot hyvän kielitaidon. Ulkomailla opiskelu vaatii aina hyvää valmistelua. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä miksi tahdot ulkomaille opiskelemaan ja mitä tahdot opiskella. Muutto ulkomaille on aina iso muutos, joten mieti myös sitä, millaiseen ympäristöön olet valmis muuttamaan. Arvioi myös omaa kielitaitoasi, jota tarvitset opiskellessa ja myös arjessa elämiseen. Kansainväliset tutkinnot voivat antaa hyvät mahdollisuudet työskennellä ulkomailla tai kansainvälisissä tehtävissä. Ulkomailla opiskelu on yleensä aina maksullista, joten rahoituskanavat on hyvä selvittää. Opintotukea voi saada myös ulkomaille, mutta myös erilaisilla stipendeillä voi  rahoittaa opiskeluaan. 

Muualla verkossa osiosta pääset Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n sivuille. Sieltä löydät ajankohtaiset tiedot ulkomailla opiskeluun. Sivuilla on tietoa järjestöistä, joiden kautta voit lähteä vaihtoon sekä tietoa koko tutkinnon suorittamisesta ulkomailla. Sivuilla on myös listattu erilaisia paikkoja, joista voit hakea rahoitusta ulkomaan opiskeluihisi.

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä 9.-luokalla tai lukiossa. Vaihdot voivat kestää muutaman viikon kesävaihdoista vaihto-oppilasvuoteen. Vaihto-oppilaana asutaan yleensä perheessä, jonka kanssa eletään arkea ja tutustutaan samalla paikalliseen kulttuuriin. Vaihto-oppilaaksi voi lähteä erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen kautta. Myös korkeakouluopiskelija voi lähteä vaihtoon. Lisää tietoa voit aina kysyä oman koulusi opinto-ohjaajalta.

Korkeakouluilla on usein omat yhteistyökorkeakoulunsa, joihin voi lähteä opiskelijavaihtoon. Korkeakouluissa on yleensä kansainvälisistä asioista vastaavat henkilöt tai osastot. Näistä saat aina ajankohtaisimman tiedon ja juuri sinun oppilaitoksesi yhteistyökoulut. Koulujen verkkosivuillakin on hyvät ohjeet kansainvälisistä asioista.

Koko tutkinto suoritetaan yleensä korkeakoulussa, mutta myös ammatillisen tutkinnon voi suorittaa ulkomailla. Yleensä korkeakoulututkintoihin ulkomailla vaaditaan lukiokoulutus. Ulkomailla voi suorittaa alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai kaikki tutkinnot tohtorin hattuun asti.

Lyhyempiä kursseja voi olla esimerkiksi kielikurssit ja harrastuksiin liittyvät kurssit tai näiden yhdistelmät. Kielen oppii parhaiten sellaisessa ympäristössä missä sitä käyttää arkisissa tilanteissa ja opiskellessa. Usein voi olla houkuttelevaa lähteä ulkomaille kaverin kanssa, mutta kielitaidon kannalta voi olla parempi lähteä yksin, koska silloin ei voi kulkea koko aikaa kaverin kanssa suomea puhuen.