Inter Rail

Ilmainen interrail-lippu avaa Euroopan nuorille

Jos olet 18-vuotias (viimeistään 1.7.2018), EU:n kansalainen ja halukas tutustumaan Eurooppaan ja sen kulttuureihin, kannattaa tarttua tähän tilaisuuteen. Noin 15 000 nuorta saa ilmaisen interrail-lipun, jonka voi käyttää heinä–syyskuussa. Verkkoilmoittautuminen on avoinna 12.–26.6.2018.

The EU Is Giving Teens a Month of Free Train Travel Across Europe

"This summer, the European Commission is offering 18-year-old European residents a free Interrail ticket—a rail pass that permits travel across 30 European countries for a month. What’s more, they’re not just offering it to one or two teenagers. With a budget of €12 million for this year, the commission plans to fund trips for 20,000 to 30,000 young people, with the possibility of more passes in the years to come. Exact details of how to apply and who will be get an Interrail pass, worth up to €510 ($628), will be released in the next few months."

 

Inter Rail tarkoittaa Euroopan rautatieliikenneyhtiöiden yhteistä lippujärjestelmää. Lipun voi ostaa ja sillä voi matkustella missä tahansa järjestelmän piiriin kuuluvassa maassa. Kansainväliselle junamatkalle lähtee Suomesta vuosittain tuhansia reilaajia, ja se onkin kätevä tapa reissata Euroopassa.

InterRail-kortteja on kahdenlaisia. Jos haluaa nähdä kerralla useita maita, kannattaa valita Global Pass, joka käy kaikissa InterRail-maissa. Mikäli haluaa tutustua paremmin vain yhteen maahan reissun aikana, kannattaa valita One Country Pass. Kortteja on tarjolla aina lastenlipusta seniorilippuun ja kortin voimassaoloaikaan voi itse vaikuttaa. Hinta määräytyy matkustajan iän ja matkan pituuden mukaan.

Kannattaa muistaa, ettei InterRail-lipulla voi matkustaa omassa asuinmaassa. Global Passin ostaneet saavat 50 prosentin alennuksen reilaukseen liittyvistä junamatkoista kotimaassa, eivät kuitenkaan lähiliikenteen hinnoista.

Reissua kannattaa suunnitella etukäteen: mitä kaikkea haluan nähdä, missä ainakin pitää käydä, kuinka aikataulut täsmäävät, millainen on budjettini ja missä aion yöpyä. Toisille suunnitelmallisuus ei sovi ja he haluavat vain heittäytyä seikkailun vietäväksi, kun toiset taas tietävät tismalleen, missä kohti matkareittiä ovat viikon päästä ja missä osoitteessa on juuri se itselle sopivin hostelli. Oikeaa tapaa reilata ei ole; tärkeintä on muistaa pitää varovaisuus pakattuna mukana takataskussa. Reilaaminen ei ole luksusmatkailua, vaan matkaajan täytyy varautua kipeytyneisiin jäseniin ja huonosti nukuttuihin öihin. Mukaan voit ottaa vain sen verran tavaraa kuin jaksat kantaa. Matkan varrella tutustut kuitenkin todennäköisesti mielenkiintoisiin ihmisiin ja näet upeita maisemia. Junalla matkustaminen on huomattavasti ekologisempaa kuin lentäminen.

Interrail-matkustaminen on suosittu tapa kiertää Eurooppaa. Interreilaaja voi ostaa junalipun tiettyyn maahan, muutaman maan vyöhykkeelle tai koko Euroopan alueelle. Interrail-lippuja on tarjolla eripituisiksi ajoiksi. Interreilaamiselle ei ole ikärajaa, mutta liput ovat edullisempia alle 26-vuotiaille. 

Interrail-lipun voit ostaa VR:n asemilta tai matkatoimistoista. VR:llä on kattavat reilaussivut, joilta voit lukea vinkkejä. (Lähde: nettinappi 2016)


 

Päivitetty 9.5.2018