Hygienia

Itsestä huolehtiminen, pesulla käyminen sekä intiimi hygienista huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa. Hyvällä hygienialla ylläpidät omaa terveyttäsi ja puhdas ihminen on miellyttävää seuraa myös muille. 

Perusasioihin peseytymisessä kuuluu myös peseytymisen lisäksi suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen hampaiden harjaus sekä ihosta ja hiuksista huolehtiminen. Hygieniatason heikentyminen voi aiheuttaa mm. pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa tai ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä. Käsienpesusta huolehtiminen on yksi tärkeä tapa ylläpitää hygieniaa ja estää bakteerien leviämistä.  Kädet tulee pestä saippuan kanssa aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Myös allergikoille sekä herkkäihoisille on löydettävissä oma pesuaineensa käsienpesuun. Jos olosuhteet eivät mahdollista käsien pesemistä kunnolla, kannattaa käyttää käsidesiä. 

Hyvään hygieniaan ja omasta puhtaudesta huolehtimiseen kuuluu suun hyvinvoinnista huolehtiminen muun muassa säännöllisellä hampaiden harjaamisella, ihosta ja hiuksista huolehtiminen sekä säännöllinen peseytyminen. Alentunut hygieniataso voi aiheuttaa esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa tai ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä. Tärkeä tapa ylläpitää hygieniaa ja estää bakteerien leviämistä on käsienpesusta huolehtiminen. Kädet tulisi pestä saippuan kanssa aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Jos olosuhteet eivät mahdollista käsien pesemistä tarpeeksi hyvin, kannattaa käyttää myös käsidesiä.

Murrosiässä hien ja ihon talin eritys vilkastuvat. Hikoileminen sekä hien määrä ja haju ovat yksilöllisiä ja niitä voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein sekä käyttämällä sopivia deodorantteja. Ilman peseytymistä hiki tarttuu myös vaatteisiin ja vaatteet alkavat vähitellen haista. Vaatteet ja petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä riittävän usein. Rankan ja hikisen urheilun jälkeen vaatteet olisi hyvä pestä joka kerta, etteivät hajut ehdi imeytyä kankaisiin. Murrosiässä iho muuttuu ja saattaa alkaa rasvoittua tai aiheuttaa näppylöitä. Kasvoista kannattaa huolehtia säännöllisellä puhdistamisella ja ihovoiteella. Ihon kuntoon vaikuttavat myös ravinto, riittävä vedenjuonti, liikunta sekä levon ja unen määrä.

Intiimihygienia, eli sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtiminen, on myös tärkeä osa päivittäistä peseytymistä. Intiimialueen pesuun riittää pelkkä vesi tai esimerkiksi apteekeista saatava intiimialueiden saippua, sillä tavallinen saippua ja pesuaineet voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja. Murrosiässä hienerityksen lisääntyessä on tärkeää muistaa huolehtia intiimihygieniasta päivittäin. Tytöillä kuukautisten alettua hyvään intiimihygieniaan kuuluu myös kuukautissuojan säännöllinen vaihtaminen. Pikkuhousunsuojia ei kuitenkaan kannata käyttää säännöllisesti, sillä ne ärsyttävät intiimialueiden limakalvoja ja luovat bakteereille ja hiivalle viihtyisät olosuhteet. (Lähde: nettinappi: 2016)