Eka kerta ja yhdyntä

Eka kerta mietityttää, puhututtaa ja kummastuttaa paljon niin omissa ajatuksissa kuin kaveripiirien puheenaiheissakin. Usein päässä pyörii kysymys: olenko valmis ekaan kertaan? Jos kaveripiirissä kerrotaan jo ensimmäisistä seksikokemuksista, voi tulla tunne, että se pitää “saada pois alta”. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaveripiirissä omia kokemuksia saatetaan liioitella ja kehuskella olevansa kokeneempia, kuin todellisuudessa ollaankaan.

Ei ole olemassa tiettyä ikää sille, milloin ekan kerran pitäisi tapahtua tai minkä ikäisenä olisi ”noloa olla neitsyt”. Jos ajatus omasta neitsyydestä tuntuu kiusalliselta ja sen haluaa äkkiä menettää, ei ole vielä valmis seksiin. Olisi tärkeää ajatella, että neitsyyttä ei menetetä, vaan se annetaan jollekin ihmiselle, joka on luotettava, turvallinen ja tärkeä. Eka kerta koetaan vain kerran, eikä seksin aloittamiseen ei ole kiire.

Seksi kannattaa aloittaa luotettavan kumppanin kanssa sitten, kun itse kokee olevansa valmis ja molemmat sitä haluavat. Seksiin kuuluu aina luottamus toiseen ihmiseen ja molemminpuolinen kunnioitus. Toista tulee kohdella siten, miten itse haluaa tulla kohdelluksi. Toisen kunnioittamista on myös se, että ei juoruile yhteisistä seksikokemuksista ulkopuolisille. Seksiin ei kuulu minkäänlainen painostaminen tai pakottaminen. Ilman seksiäkin voi seurustella ja olla yhdessä.

Yhdyntään kuuluu jokaisella kerralla vastuullisuus. Molemmat osapuolet ovat vastuullisia huolehtimaan ehkäisystä. Ehkäisyllä suojaudutaan sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Kypsyyttä yhdyntään osoittaa myös se, että tietää itse, miten pitäisi toimia, jos saisi sukupuolitaudin tai jompikumpi suhteen osapuolista tulisi vahingossa raskaaksi. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä sukupuolitaudeilta että raskaaksi tulemiselta. Ei kannata luottaa siihen, ettei kumppanilla tai hänen aikaisemmilla seksikumppaneillaan ole ollut koskaan sukupuolitautia. Jotkin taudit voivat olla täysin oireettomia, ja moni saattaa sairastaa niitä tietämättään. (Lähde: nettinappi: 2016) 

 

Milloin olen valmis yhdyntään?

 
Olet valmis yhdyntään, kun…
* Keho on riittävän kehittynyt, koska muuten yhdynnät eivät onnistu

* Murrosiässä pojilla kasvaa penis, erektio onnistuu ja siemensyöksyt alkavat. Tytöillä emätin muuttuu hormonien vaikutuksesta joustavammaksi, immenkalvo laajenee ja kuukautiset alkavat.

Ulkoinen kehityksen taso ei kuitenkaan tarkoita, että olisi valmis yhdyntään! Mukana pitää olla lisäksi kehittyminen järjen ja tunteen tasolla.

* Yhdyntä ei enää pelota.

* Olet tarpeeksi kypsä kantamaan vastuuta yhdynnän mahdollisista seurauksista; mitä teen, jos saan seksitaudin? Miten toimin, jos tulen raskaaksi, tai jos kumppani tulee raskaaksi?

* Mielessä ei ole enää ratkaisemattomia kysymyksiä yhdyntään liittyen.

* Ajatus yhdynnästä ei epäilytä.

* Kumppanin täytyy olla yhtä valmis yhdyntään ja haluta sitä samalla tavalla kuin sinäkin.

* Kumppanin kanssa tulee myös uskaltaa jutella etukäteen yhdynnästä sekä raskauden ja seksitautien ehkäisystä.

* Ehkäisy tulee hoitaa kuntoon ennen yhdyntää.

(Lähde: väestöliitto: 2016)

 

Päivitetty 7.7.2016