Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet

Vuokralla asumisessa on paljon vapauksia, omassa kodissa sinulla on oikeus asua asunnossa jossa asunnon kiinteät kalusteet kuten jääkaappi ja lämmitys toimivat moitteettomasti. Jos vuokranantaja ei huolehdi näistä perusasumiseen liittyvistä korjauksista, sinulla on oikeus purkaa sopimus. Asunnon vuokrasopimuksen purku on myös mahdollista jos asunnossa asuminen aiheuttaa sinulle terveydellistä vaaraa, kuten kosteus ja homevaurioisissa asunnoissa. Jos asuntoon tehdään asumismukavuuteen selvästi vaikuttava remontti, esimerkiksi putkiremontti, asukkaalla on oikeus vuokran alennukseen ajalta, jolloin remontti vaikeuttaa asumista.

Muistathan aina tehdä kirjallisen vuokrasopimuksen. 

Tärkein asia joka sinun vuokralaisena kuitenkin tulee muistaa, on maksaa vuokra viimeistään sopimuksessa määriteltynä päivänä. Sopimuksessa on määritelty myös vuokran suuruus ja sen korotusperusteet. Yleensä vuokraa voidaan korottaa ainoastaan sopimuksen korotusehtojen perusteella tai jos vuokralainen suostuu korotukseen. Jos asuntoon tehdään peruskorjausta tai muuta suurempaa asunnon tasoa kohottavaa remonttia, voi myös tämä nostaa vuokraa. Mikäli et jostakin syystä pysty maksamaan vuokraa ajallaan, tulee asiasta heti ilmoittaa vuokranantajalle. Hänen kanssaan on mahdollista neuvotella maksun lykkäämisestä. Loputtomasti vuokrien maksamista ei voi lykätä, vaan ne tulee suorittaa sovitussa ajassa.


Vuokralaisen velvollisuus on pitää asunnosta hyvää huolta. Hän ei saa silti tehdä remonttia asuntoon ilman vuokranantajan lupaa. Vuokranantajan tehtävä on huolehtia asunnon korjaamisesta ja kunnossapidosta. Jos vuokra-asunnossasi hajoaa jotakin, ota heti yhteyttä vuokranantajaan ja huoltoyhtiöön. Vuokralainen on vastuussa aiheuttamistaan vahingoista asunnossa; myös niistä, jotka hänen vieraansa ovat aiheuttaneet. Muista, että taloyhtiöissä hiljaisuus alkaa yleensä klo 22 tai 23. Moni vuokranantaja vaatii nykyään kotivakuutuksen ottamista ehtona vuokrasopimukselle. Kotivakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä. Niitä kannattaa vertailla, sillä niiden hinnoissa ja siinä, mitä ne korvaavat, on suuria eroja. 

Tarkemmat oikeudet ja velvollisuudet on kirjattu huoneenvuokralakiin.

Vaikeissa tilanteissa neuvoo ja auttaa myös oikeusaputoimisto. 
Oikeusapuohjausta antava valtakunnallinen palvelupuhelin on 0100 86200. Numero vastaa maanantaisin - perjantaisin klo 13.30–14.30. Puhelinpalvelussa ei anneta vastauksia oikeudellisiin ongelmiin, vaan ohjataan kysyjää eteenpäin asian selvittämisessä.

(Lähde: nuortenelämä.fi ja settinetti.fi : 2016)