• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Kulttuuripalvelut

Kulttuuripalkinto 2018

Perustelut:

Outi Tarkiainen

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä ja ansioitunut sekä klassisen että jazz – musiikin saralla. Hän on säveltänyt niin vokaali-, kamari- ja soolosoitinmusiikkia, teoksia orkesterille ja solistille kuin musiikkia jazzorkestereillekin. Tarkiaisen teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, norjalainen Arctic Philharmonic Orchestra ja hollantilainen Metropole Orchestra.

Tarkiaisen teoksia on esitetty useilla tärkeillä festivaaleilla, kuten Helsingin juhlaviikoilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Musica Novassa ja Porin jazzeilla. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d´Uzerche – festivaalilla, jossa esitettiin kuusi hänen kamarimusiikkiteostaan. Pohjoismaiden lisäksi hänen musiikkiaan onkin kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Solisteina ovat olleet mm. sellaiset jazz-legendat kuin David Liebman ja Randy Brecker.

Tarkiainen on kuvannut musiikkia "luonnonvoiman kaltaisena, joka voi vyöryä ihmisen ylitse ja muuttaa kokonaisia kohtaloita." Hänen säveltäjäuransa käännekohta oli orkesterilaulusarja Maa, kevään tytär (2015), jonka tilasivat Arctic Philharmonic, Norrbottens Kammarorkester ja Lapin kamariorkesteri. Toinen tärkeä orkesteriteos on ollut saksofonisti Jukka Perkolle sävelletty saksofonikonsertto Saivo (2017), joka oli Tapiola Sinfoniettan tilaus ja kantaesitettiin Espoossa marraskuussa 2017. Pohjois-Skandinavian arktiset alueet ovat toimineet useiden Tarkiaisen teosten inspiraationa. Hän kertoo: "Minussa asuu perustava kaipuu pohjoisimmille seuduille. Tietysti nautin suuremmissa kaupungeissa olemisesta ja tunnen tarpeelliseksi saada uusia kulttuurisia impulsseja säännöllisesti. Edellisen teokseni sävelsin Pariisissa ja Berliinissä; istuin parvekkeellani ja ajatukseni olivat 3000 km pohjoisempana olevilla seuduilla. Kun on Lapista, sydän kaipaa sinne. On jopa sanonta: ihminen voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde ihmisestä." 

Nuoresta iästään huolimatta Tarkiainen on tehnyt mittavan sävellystyön ja lyönyt itsensä läpi kansainvälisesti. Hän on niin töissään kuin sanoissaan painottanut pohjoisen merkitystä työlleen. Hänet tunnetaan kotimaassa ja maailmalla rovaniemeläisenä taiteilijana.

Outi Tarkiainen asuu Rovaniemellä ja toimii Hiljaisuus – festivaalin taiteellisena johtajana. Hän valmistui Sibelius – Akatemiasta vuonna 2010.

Outista sanottua kuntalaisten perusteluissa:

”Arvostettu, tunnustettu ja laajasti tunnettu nuoren polven monipuolinen säveltäjälahjakkuus”
”Outi Tarkiainen on työllään vuosien saatossa edistänyt Rovaniemen ja Lapin kulttuuria runsain mitoin”
”Kansainvälisesti palkittu ja tunnustettu nuori rovaniemeläinen säveltäjä”.

Kulttuuritekopalkinto 2018

AUTIOMAA

Perustelut:

Rovaniemeläinen Autiomaa – yhtye julkaisi tammikuussa 2018 toisen levynsä ”Kantrin viimeiset herrasmiehet”. Levy sai runsaasti myönteisiä arviointeja. Muun muassa Soundi toteaa: ” Kantrin viimeiset herrasmiehet patikoi tumman kantrin ja nyrjähtäneen folkin erämaille, mutta muistaa maustaa toimintaa mustan huumorin pilkkeellä. Vaikka kalpeiden miesten, autiotupien sekä kapisten koirien kera maalaillaan jopa apokalyptisia visioita, poikamainen virne vilahtelee vahvasti taustalla. Laulaja ja lauluntekijä Otto Mikkolan korostettu lakonisuus kantaa mieleen ismoalankomaisia värähdyksiä, joiden täyttymys koetaan dramaattisella Maailmanloppu-raidalla. Synkkyydelle lapioidaan vastapainoa hilpeästi rullaavalla Nelostiellä”. Lehti palkitsi äänitteen neljällä tähdellä.

Yhtye perustettiin vuonna 2014 ja sen säveltäjä-sanoittajana toimii Otto Mikkola. Triona alkunsa saanut yhtye on kasvanut kvintetiksi banjon ja sähkökitaran myötä. Vuonna 2016 se solmi levytyssopimuksen Stupido-recordsin kanssa. Autiomaa – yhtyeen molemmat levyt on julkaistu myös vinyylipainoksina. Yhtye valmistelee paraikaa uutta materiaalia seuraavalle levylleen.

Yhtyeen jäsenet ovat:
Otto Mikkola (laulut/kitara)
Antti Kangas (banjo/haitari)
Teemu Puotiniemi (basso)
Antti Keskipoikela (rummut/perkussiot)
Pyry Arkimaa (sähkökitara)   

Autiomaasta sanottua:

”Mahtavan ylistävän vastaanoton saanut tulevaisuuden klassikkolevy. Osoitus Rovaniemen underground - kulttuurin väkevästä voimasta”

Vapaa-ajanlautakunta haluaa erityisesti nostaa esiin yhtyeen monimuotoisen musiikillisen perustan ja aidosti itse tehdyn musiikin, jonka avulla he tekevät Rovaniemeä tunnetuksi keikkaillessaan läpi Suomen. Autiomaa ammentaa musiikissaan vanhasta kansanlauluperinteestä, murhaballadeista, amerikkalaisesta juurimusiikista ja melankolian sävyttämästä iskelmästä.

Kulttuuritekopalkinto 2018
Jani Ylinampa

Perustelut:

Rovaniemeläisen luontokuvaaja Jani Ylinamman kuvat Rovaniemen Kotisaaresta nousivat nettihitiksi vuoden 2018 aikana. Kotisaari sijaitsee Kemijoessa Kirkonjyrhämän lähellä.

Neljä vuodenaikaa saaren luonnossa ja saaren omintakeinen muoto kiinnostavat ihmisiä ympäri maailman. Kuvasarja on lähtenyt leviämään ulkomailla suositun Bored Panda - sivuston tekemän uutisen myötä. Sivustolla kuvia on katsottu yli 65 000 kertaa. Myös Suomen keskeiset mediatalot noteerasivat kuvien saaman huomion.

MTV otsikoi: Janin saarikuvista nettihitti – piskuisen Kotisaaren neljä vuodenaikaa lumoavat ympäri maailmaa. Samaan tapaan otsikoivat niin Helsingin Sanomat kuin iltapäivälehdetkin. Brittilehti Daily Mail haastatteli Ylinampaa kesällä 2018 ja esitteli hänen luontokuviaan laajasti.

Ylinampa on taltioinut kuviinsa etenkin Rovaniemen luontoa. Hänen kuvissaan revontulet loistavat ja luontoa katsotaan usein lintuperspektiivistä.

Janista kommentoitua:

”Jani Ylinamman komea kuvakollaasi Kotisaaren neljästä vuodenajasta sai maailmanlaajuista mediahuomiota sekä ylistävää palautetta alan asiantuntijoilta luoden näin positiivista mainosta koko Rovaniemelle”

Vapaa-ajanlautakunta haluaa kiittää Jani Ylinampaa upeista kuvista, joiden avulla Rovaniemen kaupunki on saanut maailmanlaajuista huomiota. Hieno kulttuuriteko, joka markkinoi Rovaniemeä ja kaupungin kaunista luontoa.